Detlef B. Linke: Neuroartisztika. A neuronok kigondolásának művészete

ville_vivante

Válasz az Anthology of Art körkérdésére

1. Az informatikus hálózatokat épít problémái megoldására, az agy pedig problémákat teremt hálózatai megoldására – így vélte az ember, most azonban már tudjuk, hogy meghatározott emléknyomok képesek új sejteket létrehozni a hippokampuszban. Az ember új neuronokat „gondolhat ki” magának. Ez művészetté válhat.

2. Kognitív apparátusunk egyszerűségre törekszik. Egy arc szépségének paramétereit univerzális jellegében szokás látni. Az egyszerűség azonban nem garantálja a szerelem kibontakozását. Ez inkább a különleges ismertetőjegyek köré fonódik, különben nem is lehetne individuális jellegű. Az arcra irányuló válasz annak időbeli dimenziójára vonatkozik (mimika). A jövendő plasztikai sebészei a mimikai lehetőségek intenzívebbé tételére fognak törekedni (további izmok beültetése a mosolygás érdekében), nem pedig egy arc univerzális jellegének statikus vonatkozásait növelik. Mivel egyre több arcot látunk, a szépségeszmény egyre általánosabbá válik.

3. A minden ember(férfi) művész példájára elmondható, hogy minden ember tudós(nő). Az idegtudományok képesek törvényszerűségeket, például a képek jobb/baloldali féltekékhez rendelődését elemezni. A művész képes arra, hogy ezen a törvényszerűségen túllépjen és művével túltegyen rajta. Ezért lehet a művész jelölt az orvosi Nobel-díjra. Az idegtudósok építhetnek erre, és például megkísérelhetik, hogy a túllépést és túltevést az idegrendszer általánosabb törvényszerűségeként írják le.
4. A képek nagy tárolókapacitást kívánnak és megmerevítik a megismerést.
A művészek a tárolás optimálásának mesterei.
5. A tárolókapacitás miatt a tudás mint metakategória nem szilárdítható meg. A művészek olyan trajektorokat * mutatnak fel, amelyekben a tudás megállapodik és megtestesül. Ezzel meg tudják mutatni azt, hogy miként törekszik új mozgásra, amikor pl. a bioetikáról folyó vitában egy kognitív klasztert először határként jellemez, majd pedig alapnak tekinti és elveti azt. Az idegtudományok, amelyek megfigyelik a művészeket munkájuk közben, hozzásegítenek ahhoz, hogy ezeket a trajektorokat és dinamikájukat jobban megérthessük.
6. Az ember nagyobb higgadtsággal közelíthet a valóság és virtualitás kérdéséhez, ha olyan emberek törvényeire tekint, akik mindkettőn keresztül mennek. A metafizika, mely Szókratész kőfaragó tevékenységéből adódott (aktus és potencia), még egyszer jelentőssé válik, amikor a tudat feltételeire irányuló kérdéseivel túlmerészkedik az Én indexikalitásán.

7. Benjamin Lee Whorf kémikus volt, de a nyelvészet (a hopi indiánok nyelvének kutatása) révén vált sikeressé. A mai kreativitás-programok ebben megakadályozták volna.
A művészet nem kategoriálisan működik. Részben ebben áll a kreativitása. Erre vonatkozóan nem kellene lezárt kategóriát fenntartani.
A művészet abból él, hogy kategóriaként – olykor – (a művésszel ellentétben) áll rendelkezésre. Így működik az agy is. Az arcfelismerés centrumában dolgozza fel az – arctalan – állatok mozgását is. Nyilvánvalóan nem tudjuk, hogy milyen kategóriát használ (az újat? a kiszámíthatatlanságot?). A művészek a változó, nem rögzíthető kategóriákat fedezik fel.
8. A pszichés álmok az agyféltekékben megkettőzött parahippokampusz-struktúrák funkcióinak gyengülésére vezethetnek. A képet adó eljárások révén ezt ábrázolni lehet. Az agyi képek segíthetnek abban, hogy túljussunk az eredeti képen.
9. Az emberi egzisztencia kockázata – a művész a szakértője ennek.
10. Az ember próbája az volna, ha nem lenne univerzális szabály a cselekvésre. A művész
a próba állapotát írja le – és próbára teszi.
11. Trauma:

Egy szóra várni,
hogy általa látni lehessen.
Egy képre várni,
hogy általa szólni lehessen.
Cselekedni, hogy általa
várni lehessen.
Várni, hogy általa
várni lehessen.

Tillmann J. A. fordítása

———————————-

*A trajektorok olyan vonalak, amelyek egy sík görbéit azonos szögben metszik.

MEGJELENT: Balkon 2003/4

COPYRIGHT Tillmann J. A.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: